Vill ni ta in patientperspektivet i utvecklingsarbetet i er sjukvårdsverksamhet och därmed få en effektivare verksamhet som i sin tur frigör resurser? Då har ni kommit rätt!
Svensk hälso- och sjukvård
Den svenska sjukvården står inför stora utmaningar för att möta det nya svenska samhället som har växt fram. Ett samhälle som bland annat har förändrats på grund av digitalisering som ger ringar på vattnet. Digitaliseringens utveckling har gjort att människor har fått bättre tillgång på information vilket i sin tur gjort att patienterna ställer högre krav på vården och har mer medicinsk kunskap än förut.
Hälso- och sjukvården har haft svårt att utvecklats i samma takt som det övriga samhället vilket har gjort att både vårdverksamheter, produkter och tjänster inte möter de behov som finns hos dagens patienter. Det är därför som det blir allt viktigare att ta med patientperspektivet i vårdutvecklingen!
Patientperspektiv
Idag är det nödvändigt att ta in patientperspektivet ”kundens perspektiv” i alla utvecklingsprocesser. En effektiv och en högkvalitativ sjukvård kräver att både användare, sjukvårdspersonal och tjänstemän utvecklar verksamheterna – tillsammans!

Varför ska man ta in patientperspektivet?
När man involverar patienter i sitt utvecklingsarbete så är det viktigt att man inte frågar sina egna patienter. Patienten är redan i ett underläge och det är då svårt att skapa ett jämlikt arbetssätt mellan alla i projektet.
Det är också viktigt att vara säker på att personen som ska föra in patientperspektivet kan ha distans till sin egen sjukdom och agera som ”patienternas röst”.
För att bidra med patientperspektivet på bästa sätt så rekommenderar vi att man redan från dag 1 välkomnar och behandlar den nya projektmedlemmen likadant som man gör med alla de andra i projektgruppen. Alla är expert inom sitt område. På så sätt kan man skapa ett jämlikt projekt som resulterar i patient-, verksamhets- och samhällsnytta.
Varför patientmedverkan?
Ni får:
- aktuell information om patienters behov
- nya insikter i hur patienten tänker
- en effektivare vårdkedja
- förslag till förbättringsmöjligheter
- förslag på nya arbetssätt
- verktyg för att lättare mäta resultat
- underlag för att ta beslut om besparingar och satsningar
- underlag för beslut om inköp av material och förbrukningsmaterial
- en individanpassad vård där patienten är i centrum
- en patientsäkrare verksamhet
- ökad trivsel för patienter och vårdpersonal
Hur tar jag in patientperspektivet?
Det finns många sätt att ta in patientperspektivet. Här är några exempel på vad vi kan hjälpa dig med:
- Behovsanalys
Hur ser behoven ut bland dina patienter? - Projektarbete
Anlita en patient som får ansvaret att se över vilken patientnytta nya satsningar gör innan de görs. - Minska vårdskadorna
Vi analyserar vilka vårdskador ni haft och kommer med konkreta förslag om hur ni ska undvika de i framtiden. - Med mera
Vad kostar patientmedverkan?
Patientmedverkan lönar sig alltid i form av att man minskar antal vårdskador, en bättre vårdkedja, nöjdare patienter/personal, och snabbare tillfrisknande för patienten som leder till att personen kan arbeta och bidra med skatteintäkter. En vinst för hela samhället!
De personer som arbetar hos Patienthuset får en marknadsmässig lön för det arbete de utför. De får också alltid sina resekostnader betalda.
Beställningsprocessen
- Kontakta oss och berätta om vad ni ska göra och vad ni vill åstadkomma.
- Vi diskuterar behov, förväntningar, tidsåtgång med mera.
- Ni får en kostnadsfri offert
- Uppdragsavtal och sekretess avtal tas fram och skrivs under. Sekretess gäller både för konsulten och för er verksamhet.
- Vi börjar arbeta med er.
- Ni får faktura.
- Vi följer upp.
Vad är Patienthuset?
Patienthuset är ett nationellt kompetenscentrum som samlar och erbjuder patientperspektivet.
Vi ägs och drivs av drivs av kroniskt sjuka och har ett nätverk där alla lever med en eller flera diagnoser som innebär att vi är högkonsumenter av vårdtjänster och vårdprodukter. Vi har valt att driva verksamhet i företagsform då vi vill vara oberoende. Det innebär att vi kan arbeta med alla aktörer och skapa arbetstillfällen för oss som lever med sjukdom.
I vårt arbete använder vi oss av våra egna och vårt nätverks erfarenheter av att vara patient. Till vår hjälp har vi Sveriges största databas av olika slags information om hälso- och sjukvården.
Vi erbjuder också:
- Produktutveckling
- Utbildningar inom patientbemötande och patientsäkerhet
Kliv in i patientens värld för en dag och gå på våra föreläsningar och kurser! - Gå med i hälso- och sjukvårdsnätverket!
Har du frågor? Välkommen att kontakta vår grundare Maria Lindqvist
tel. 070-288 80 54 eller via ett e-mail till kontakt@patienthuset.com